Duurzame pennen

Duurzame pennen

6 september 2022

5 tips bij het kiezen van duurzame pennen

Je bent opzoek naar een duurzame pen als giveaway, maar je vindt het lastig een goede pen te vinden? Met deze tips help ik je bij het vinden van goede, duurzame pennen die je ook op duurzame wijze kunt laten bedrukken. Plus een overzicht van de meest duurzame pennen van 2022.

Wat maakt een pen duurzaam?

Bij het zoeken naar duurzame pennen wordt vaak eerst gekeken naar het materiaal waarvan de pen gemaakt is. Dat is een goede eerste stap, maar er spelen meerdere factoren mee die maken of een pen duurzaam is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Land van herkomst: met welke middelen en onder welke omstandigheden worden de pennen geproduceerd?
  • Wijze van produceren: wordt bij productie veel water gebruikt of veel CO2 uitgestoten?
  • De kwaliteit van de pen: hoe lang blijft de pen goed bruikbaar en heeft het de mogelijkheid om te hervullen?
  • Verpakkingsmateriaal: hoe veel lucht- en verpakkingsmateriaal wordt er gebruikt om het te vervoeren? En ook welke type verpakkingsmateriaal?
  • Type transport: hoeveel energie was er nodig om de pennen naar Nederland te transporteren?

Het spreekt voor zich dat pennen, die zijn geproduceerd in omliggende landen / Europa, een minder lange weg afleggen. Daarnaast gelden daarvoor de Europese regels als het gaat om CO2-reductie, mens- en milieuvriendelijk produceren en transporteren.

Zo zie je dat je met een pen die in Europa geproduceerd is en die lang meegaat meteen winst geeft op het gebied van duurzaamheid!


Dit zijn de meest duurzame pennen van 2022

In dit overzicht vind je de meest duurzame pennen die op dit moment verkrijgbaar zijn. Daarbij staat vermeld wat het land van herkomst is, welke type verpakking is gebruikt en waarin de pennen geleverd worden. Daarbij wordt ook vermeld wat de leverancier zelf doet aan duurzaamheid.

Klik hier voor het overzicht van de meest duurzame pennen


Zo kies je een duurzame pennen

De kwaliteit van een pen bepaalt de duur van het gebruik. Zo schrijft een gemiddelde pen uit het verre oosten gemiddeld 0,8 tot 1,2 km. De vulling van bijvoorbeeld een Senator G2 Magic flow schrijft maar liefst tussen de 4,5 tot 6 km! Wanneer je voor die eerste kiest, dan loop je het risico dat 50 van de 500 bestelde pennen zo in de prullenbak verdwijnt.

Als je online een pen zoekt sorteer je vaak automatisch op de goedkoopste. De valkuil van ‘goedkoop is duurkoop’ is dan snel gemaakt. De kwaliteit is vaak slecht (de pen schrijft weinig kilometers) en daarmee niet duurzaam. Het beste kies je tussen een ECO-pan of een duurzame pen. Daarvan weet je zeker dat het duurzame pennen zijn.

Duurzame pen bedrukken
Mocht je een bedrukking op de pen willen dan is het plaatje compleet als het op een duurzame manier gedrukt wordt. Let ook daarbij op de verpakking. Soms zijn pennen apart verpakt in plastic, of per 50 in een doosje bij een bestelling van 1.000 stuks. Het spreekt voor zich dat minder verpakkingsmateriaal beter voor het milieu is. 

Stel ten eerste jezelf de vraag hoeveel pennen je daadwerkelijk denkt te gaan uitdelen of te gebruiken. Zoals al eerder is genoemd loop je de kans dat je een overgroot deel uiteindelijk weggooit. Hoe duurzaam de pen dan ook is, echt duurzaam is het dan ook niet meer.

Dit zijn de andere 5 tips om de meest duurzame pen te bestellen:

  1. Negeer tijdens het zoeken in eerste instantie de prijs;
  2. Kies bewust voor een ECO-pen of een duurzame pen;
  3. Check of de bedrukking ook duurzaam kan;
  4. Wees bewust over waar de pennen vandaan komen;
  5. En probeer erachter te komen hoe de pennen worden verpakt.

Veel succes met kiezen! En kom je er niet uit, of heb je advies nodig in je zoektocht, neem dan contact op