Duurzaamheid is niet altijd wat het lijkt

Duurzaamheid is niet altijd wat het lijkt

26 september 2024

Duurzaamheid is niet altijd wat het lijkt:

Waarom gerecycled niet altijd de beste keuze is

Duurzaam dit, duurzaam dat. We horen het woord zo vaak dat we het bijna vanzelf gaan geloven. Duurzaamheid is hip, maar betekent dat automatisch dat alles wat 'gerecycled' is ook écht duurzaam is? Spoiler alert: nee, niet altijd. Laat me je uitleggen waarom ik bij Gifts & Nature soms bewust kies voor materialen zoals bamboe in plaats van die zogenaamd duurzame plastic prullaria.

Wat betekent ‘duurzaam’ eigenlijk?

Duurzaamheid is tegenwoordig een modewoord. Overal om ons heen lijkt alles ineens 'groen', 'ecologisch' of 'duurzaam' te zijn. Maar als je wat dieper kijkt, blijkt het allemaal niet zo eenvoudig te zijn. Duurzaamheid gaat namelijk niet alleen over het milieu, maar ook over het maken van keuzes die goed zijn voor de economie en de maatschappij. Het doel is dat de wereld ook voor toekomstige generaties leefbaar blijft. Dat klinkt mooi, maar in de praktijk is het vaak ingewikkelder dan het lijkt. Veel bedrijven omarmen duurzaamheid zonder echt te begrijpen wat het inhoudt. Ze bieden een gerecycled product aan en noemen het duurzaam, terwijl dat lang niet altijd het geval is. Soms zijn die producten zelfs schadelijker voor het milieu dan nieuwe producten! Bizar, toch?

De keerzijde van gerecycled plastic

Laten we eens kijken naar een klassieker in de wereld van ‘duurzame’ relatiegeschenken: gerecycled plastic. Op het eerste gezicht lijkt het een win-win: je geeft afval een tweede leven en bespaart grondstoffen. Maar de realiteit is vaak minder rooskleurig. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat gerecycled plastic niet altijd de kwaliteit heeft die we zouden verwachten. Denk bijvoorbeeld aan die herbruikbare tasjes of drinkflessen die na een paar keer gebruiken al uit elkaar vallen. Wat heb je dan aan die ‘duurzaamheid’? Precies, helemaal niks. Uiteindelijk belanden ze toch op de vuilstort en begint het hele riedeltje van voor af aan. Dat schiet niet op, mits ze zorgvuldig geproduceerd zijn en van goede kwaliteit zijn. Dit kan doormiddel van nieuwe grondstoffen toe te voegen om de kracht te vergroten.
 

Wat dan wél?

Nu we weten dat gerecycled niet altijd de beste keuze is, laten we eens kijken naar een alternatief dat wél echt duurzaam is: bamboe. Bamboe is één van de snelst groeiende planten ter wereld. Het groeit tot wel een meter per dag en heeft geen pesticiden of kunstmest nodig om te bloeien. Daarnaast is het ongelooflijk sterk en duurzaam. Producten van bamboe gaan vaak jarenlang mee, zonder hun kwaliteit te verliezen.

Bamboe is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de mensen die het verbouwen. Het biedt werkgelegenheid aan lokale gemeenschappen in ontwikkelingslanden, zonder dat er grote multinationals aan te pas hoeven komen. Bovendien heeft bamboe een veel kleinere ecologische voetafdruk dan gerecycled plastic. De productie vereist minder energie, en het materiaal is volledig biologisch afbreekbaar. Dat is pas duurzaam!

Voorbeelden van duurzame bamboe producten

Nu vraag je je misschien af: wat voor bamboe producten kun je dan aanbieden als relatiegeschenk? Nou, de mogelijkheden zijn eindeloos! Hier zijn een paar voorbeelden:

  1. Bamboe telefoonhouder: Een praktisch én duurzaam accessoire voor iedere werkplek of thuisbureau. Deze stijlvolle telefoonhouder van bamboe zorgt ervoor dat je telefoon altijd binnen handbereik staat, of je nu een videovergadering hebt of gewoon je meldingen in de gaten wilt houden.
  2. Bamboe draadloze powerbank: Deze handige 8000 mAh powerbank combineert functionaliteit met een groen tintje. Ideaal om je apparaten onderweg op te laden, zonder gedoe met kabels. Zo blijf je overal bereikbaar en draag je tegelijk bij aan een duurzamere toekomst.
  3. Bamboe bureau-organizer met draadloze oplader: De perfecte oplossing voor een opgeruimd bureau. Dit product combineert een stijlvolle opbergplek voor pennen, sleutels en andere kleine items met een krachtige 15W draadloze oplader. Een slimme én duurzame keuze die ook nog eens professioneel oogt op je bureau.

 

Waarom Gifts & Nature kiest voor écht duurzaam

Bij Gifts & Nature draait alles om duurzaamheid, maar dan wel de échte versie. Ik geloof dat duurzaamheid verder gaat dan alleen het label 'gerecycled'. Het gaat om de gehele levenscyclus van een product: van de productie tot het einde van de levensduur. Daarom kies ik bewust voor materialen zoals bamboe, die niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar ook bijdragen aan een betere wereld. En het mooiste is dat je met bamboe producten een statement maakt. Je laat zien dat je bewust kiest voor kwaliteit, voor het milieu en voor de mensen die de producten maken. Dat is pas een cadeau dat indruk maakt!

Tips voor bedrijven die écht duurzaam willen zijn

Nu denk je misschien: "Leuk verhaal, maar hoe kan mijn bedrijf echt duurzaam worden?" Hier zijn een paar tips:

  1. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit: Investeer in relatiegeschenken en promotiematerialen die lang meegaan en die mensen daadwerkelijk gebruiken. Een goed doordacht cadeau zegt meer dan een goedkope gimmick die na één keer gebruiken in de prullenbak belandt.
  2. Wees kritisch op leveranciers: Vraag je leveranciers om transparantie over hun productieprocessen. Weet waar je producten vandaan komen en hoe ze worden gemaakt. Alleen dan kun je écht duurzaam inkopen.
  3. Denk aan de gehele levenscyclus van een product: Van grondstof tot afval. Hoe wordt een product gemaakt, hoe lang gaat het mee, en wat gebeurt ermee als het afgedankt wordt? Kies voor producten die zo min mogelijk impact hebben op het milieu in elke fase van hun levenscyclus.
  4. Communiceer je duurzame keuzes: Laat je klanten en partners weten dat je bewust kiest voor duurzaamheid. Het versterkt niet alleen je imago, maar inspireert anderen ook om hetzelfde te doen.
     

Conclusie

Duurzaamheid is meer dan een modewoord; het is een verantwoordelijkheid die we allemaal dragen. Maar laten we het dan wel goed doen. Gerecycled klinkt leuk, maar het is niet altijd de beste keuze. Materialen zoals bamboe bieden een echt duurzaam alternatief dat zowel het milieu als de mensen ten goede komt.

Bij Gifts & Nature sta ik klaar om jouw bedrijf te helpen met duurzame, doordachte en stijlvolle relatiegeschenken. Geen prullaria die snel in de vuilnisbak belanden, maar producten die een statement maken en écht verschil maken. Want duurzaam zijn betekent bewust kiezen. Laten we dat samendoen.

Wat kies jij voor je volgende relatiegeschenk? Ben je klaar om de overstap naar échte duurzaamheid te maken? Laat het me weten in de reacties of neem contact met me op. Ik help je graag verder!